Dette skjer når man får innvilget et lån uten sikkerhet

Innvilget forbrukslån? Man bør da være klar over at man vil få en høyere rente enn ved lån tatt opp med sikkerhet. Man må ha god orden på økonomien og ha kapasitet til å betjene en eventuell renteøkning. Det er viktig å ha god oversikt over inntekter og utgifter. På vol.no kan man lese mer.

Når man tar opp et lån uten sikkerhet, må man ha god oversikt over økonomien sin. Man bør sette opp et realistisk budsjett og ta høyde for at det kan komme renteøkninger. Lån uten sikkerhet kan være en grei løsning når man får uforutsette utgifter eller ønsker å samle flere kreditter og/eller smålån.

Lån uten sikkerhet

Dersom det dukker opp uforutsette utgifter eller man ønsker å samle gammel gjeld, kan lån uten sikkerhet være et greit alternativ. Man bør være klar over at rentebetingelsene er annerledes enn ved lån med sikkerhet, og man bør ha et oversiktlig og godt budsjett, samt en betalingsplan som økonomien tillater – selv ved en eventuell renteøkning.

Om man trenger å pusse opp badet etter en vannlekkasje, trenger en ferie eller ønsker å samle annen gjeld, er lån uten sikkerhet et alternativ for mange. Flere banker tilbyr lån uten sikkerhet til folk som har en ordnet økonomi og evne til å betale tilbake lånet etter avtalen som man inngår med banken eller låneinstitusjonen.

Hvem som kan få lån uten sikkerhet

De fleste som har fast inntekt, ordnet økonomi og evne til å betale tilbake lånet kan få innvilget lån uten sikkerhet. Det kreves gjerne at man har fast inntekt, og låneinstitusjonene og bankene krever at man har en viss inntekt for å få innvilget lån. Tidligere har Nordlys hatt en sak om en uheldig låntaker uten inntekt.

Om man ønsker å samle forskjellig gjeld under ett, er et refinansieringslån ofte en løsning man kan gå for. Man kan da samle flere kreditter/lån og dermed få lavere utgifter hver måned. Når man samler flere kreditter til ett sted får man også bedre oversikt over utgiftene man har i forbindelse med lån og kreditter man har tatt opp.

Hvilke krav som stilles

Hvilke krav som stilles varierer nok litt med de forskjellige bankene og låneinstitusjonene, men det som ofte går igjen er at de krever at man har fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger. Flere banker stiller også et krav om at man er over en viss alder, gjerne 23 år. For andre holder det at man er over 18 år.

Nedbetalingstid kan man ofte velge selv, da gjerne mellom 5 og 15 år. Noen banker og lånetilbydere tilbyr nedbetalingstid på opptil 30 år. Felles for de fleste som tilbyr lån uten sikkerhet, er at om man ønsker nedbetalingstid på over 5 år, vil bankene ofte kreve at man refinansierer gjeld som man har fra før.

Hvorfor lån uten sikkerhet

Å ta opp lån uten sikkerhet er en løsning mange velger når det kommer uforutsette utgifter, eller man trenger penger til noe der og da. Når man får innvilget lån uten sikkerhet tar det ikke lang tid før man har pengene på konto, og man står som regel fritt til å bruke pengene til det man vil.

Om man ønsker å refinansiere annen gjeld, opplyser man om dette i søknaden. Man kan da enkelt og greit fylle ut hva man har av eksisterende gjeld og hvem man har gjelden hos. Flere banker tilbyr å ta seg av refinansieringen direkte, og man fyller da bare inn den informasjonen man har om gjelden.

Konklusjon

  • Lån uten sikkerhet kan være et greit alternativ om man ikke rekker å spare opp
  • Man bør sette seg nøye inn i lånets vilkår og renter

Når man søker om lån uten sikkerhet, kan man kontakte institusjoner som innhenter lånetilbud hos forskjellige banker og tilbydere. Man fyller ut en søknad som sendes til flere tilbydere, og få gjerne tilbud fra flere banker. Dette kommer naturligvis an på utgangspunktet til søkeren, og vurderes av mange forskjellige banker. Man bør takke ja til lånet med lavest effektiv rente.