Refinansiering med sikkerhet

Det er mange grunner til at du kan trenge en refinansiering. Noe som er fort gjort er å glemme bort et par regninger, og det hoper seg fort opp. Kanskje har du tatt opp mange smålån, som har høyre renter og dyre gebyrer? Eller du snakket med en kollega i lunsjen, og fikk bakoversveis når du hørte hvor høy rente du hadde i forhold til kollegaen. Som sagt er det mange grunner til at du kan trenge en refinansiering. Vi skal se nærmere på hva refinansiering med sikkerhet er.

Hva er refinansiering med sikkerhet?

Vi har to typer refinansiering. Du kan refinansiere med sikkerhet, eller uten. Det er ikke så altfor stor forskjell på disse to på papiret, men rent økonomisk er det ganske stor forskjell. En refinansiering med sikkerhet er at du refinansierer, og setter for eksempel boligen din i sikkerhet. For bankens del betyr det at hvis du ikke klarer å betale, kan de ta pant på boligen din. Det høres kanskje skummelt ut, men det er det beste alternativet.

Hvorfor bør jeg refinansiere med sikkerhet?

Har du mulighet, så er det beste å refinansiere med sikkerhet. Hvis du skal refinansiere uten sikkerhet vil det være større gebyrer og renter på lånet. Så hvis du refinansierer med sikkerhet vil du betale mindre på lånet, enn hva du ville gjort hadde du refinansiert uten sikkerhet. Dette kan bli ganske betydelige summer i det lange løp.

Et eksempel på hvorfor refinansiering er lurt:

Eksempel 1:

Du har ti forbrukslån som til sammen utgjør 500.000,- NOK. Det er forskjellige renter og gebyrer på alle lånene. Til sammen betaler du 100,- NOK i termingebyr hver måned, til hvert lån. Altså 1000,- NOK i termingebyr hver måned. Det er mange smålån, så du har en rente på 14% i snitt. For enkelthetens skyld skal alle lånene betales ned i løpet av 5 år.

Da er fasit: Du har betalt 60.000,- NOK i termingebyrer til sammen. Du har betalt 185.276,- NOK i rente på lånene. Det vil si at du betaler 245.276,- NOK som du ikke får noe glede av. Dette beløpet er det bankene tjener på å ha lånt pengene til deg.

Eksempel 2:

Du har de samme 10 forbrukslånene, men har refinansiert med sikkerhet i bolig. Dette ga deg bedre rente på lånene, og du har nå kun ett termingebyr å forholde deg til. Du fikk refinansiert lånet til en rente på 11% og et termingebyr på 150,- NOK. I stedet for å betale 1000,- NOK i termingebyr hver måned betaler du nå 150,- NOK. Med 11% rente vil du betale 144.542,- NOK i løpet av 5 år.

Fasit:

Ved å refinansiere med sikkerhet har du spart 51.000,- NOK i bare termingebyr på å refinansiere. I tillegg har du spart ca. 40.000,- NOK i renteutgifter. Det er ganske betydelige beløp, som du heller kan bruke på noe annet. Betal tilbake lånet enda fortere, eller kjøp deg noe du ønsker deg.

Hvor bør jeg søke om refinansiering med sikkerhet?

Det finnes mange veier å gå for å søke om refinansiering med sikkerhet. For deg som kunde er den raskeste og enkleste metoden å søke igjennom en sammenligningstjeneste, som for eksempel Lendo, Bytt.no, Sambla eller Eiendoms Finans.

Disse lånemeglerne sender søknaden din til alle sine samarbeidsbanker. Bankene som ønsker å gi deg et tilbud sender tilbudet tilbake til lånemegleren. De vil så gi deg beskjed, og du kan sjekke hvilke banker du har fått svar fra. Her kan du enkelt sammenligne tilbudene, og velge det du mener er best. For å finne det aller beste er det lurt å sammenligne renter, gebyrer og avgifter hvert enkelt av lånene har.