Fra tid til annen kan vi alle oppleve å befinne oss i en vanskelig økonomisk situasjon. Hvordan man havner der kan skyldes ulike faktorer. I denne artikkelen får du gode råd og tips for å få orden på økonomien igjen.
Tegn på at du har betalingsproblemer
Det kan være mange grunner til at du befinner deg i en økonomisk vanskelig situasjon som skaper problemer og utfordringer for deg i hverdagen. Det er viktig å identifisere disse og finne løsninger på utfordringene før de blir uhåndterlige. Har du følgende utfordringer bør du vurdere å ta grep:
- Problemer med å betale regninger innen fristen
- Økende bruk av kredittkort og økt gjeldsbyrde
- Ingen økonomisk buffer
- Bekymringer og stress knyttet til egen økonomi
Betaler ikke regninger i rett tid
Vi har nok alle opplevd å glemme en regning fra tid til annen. Dersom ubetalte regninger hoper seg opp og blir et vedvarende problem, kan det være et tegn på at du er på vei ut i økonomisk uføre.
Om regninger ikke blir betalt til forfall vil det kunne føre til forsinkelsesrenter og økte gebyrer. Dette vil til slutt resultere i inkassokrav, dom fra namsfogden og registrering av betalingsanmerkning. Slike konsekvenser vil ha en negativ påvirkning på din kredittverdighet og kan føre til vanskeligheter med å få innvilget lån.
Økende bruk av kredittkort og økt gjeldsbyrde
Et annet tegn på betalingsproblemer er økende gjeld. Dette kan for eksempel gi seg til kjenne gjennom økt kredittkortbruk og utslag som at avdrag på lån og kreditt blir forsinket eller ikke betalt i det hele tatt.
En person med økende gjeldsgrad og trang økonomi, vil ofte gå over til å bruke kredittkort eller andre kredittløsninger for å dekke grunnleggende behov i hverdagen. Dette kan være å handle mat på kreditt, samt betale husleie og regninger med kredittkort.
Ingen buffer
Når uforutsette utgifter kommer brått på, som for eksempel behov for ny vaskemaskin eller kjøleskap, har mange en egen sparekonto for dette. Denne er ofte kjent som en buffer. Bufferen går på siden av budsjettet du har for husholdningsutgiftene dine, men ligger der i tilfelle en nødsituasjon skulle oppstå.
Personer med trang økonomi eller betalingsproblemer vil ofte mangle en slik buffer. De vil også ha utfordringer med å sette av penger til å bygge opp en. Da er det fort gjort å havne i enda dypere kredittgjeld.
Tips: Se også refinansiering med sikkerhet her.
Bekymringer omkring økonomi
Personer som opplever å befinne seg i en vanskelig økonomisk situasjon vil som oftest ha store bekymringer knyttet til økonomien. Dette kan blant annet være bekymringer om hvordan man skal klare å betale faste regninger. Bekymringer og stress som vedvarer over lengre tid kan gi seg utslag i angst og depresjoner.
Sett opp et budsjett og få oversikt
Et godt tips til deg med betalingsproblemer er å sette opp et budsjett. Budsjettet gjør at du får bedre oversikt over de ulike utgiftene og inntektene du har, og kan være til god hjelp med å få kontroll på økonomien din. Et budsjett har ikke en fast oppskrift og ditt budsjett ser helt sikkert annerledes ut enn naboens. Likevel er det noen elementer som bør med slik at du får et så realistisk og godt budsjett som mulig for å hjelpe deg med betalingsproblemene dine.
Gå gjennom all dokumentasjon
Når du setter opp et budsjett bør du ha med alle inntektene dine og utgiftene dine. Samle sammen alle lønnslipper og regninger du kan finne. Finn også frem bankutskrifter og kredittkortutskrifter. Dette skal med for å se et mønster i forbruk og se hvor pengene går.
I budsjettet bør du skille mellom de faste utgiftene du har, som husleie og regninger, og de variable utgiftene som handler om mat og underholdning. Ofte er det mye å spare på underholdningsposten.
Sett realistiske mål
Det er viktig at du er realistisk og setter deg gode spare- og budsjettmål. Å sette altfor strenge og uoppnåelige mål er det liten hjelp. Derfor, ikke sett deg altfor høye mål som fører til at du ikke evner å gjennomføre eller stå inne for målene du har satt deg. Å bruke lenger tid på å nå målene er bedre enn å gå inn i en lang tid med lav komfort og levestandard.
Det er likevel mange poster du kan gå gjennom og se om ikke du kan redusere. Dette kan handle om poster om klær, interiør og lignende. Her kan du spare penger på å for eksempel kjøpe brukt. Når du i tillegg setter opp budsjettet ditt vil det kunne komme frem enda flere poster der du ser enda flere muligheter for sparing.
Øk inntekter og reduser utgifter
Når du begynner å få oversikt over utgifter og inntekter, kan du se på mulighetene du har for å øke egne inntekter. Kanskje kan du ta deg en ekstra jobb eller jobbe overtid. I budsjettet bør du også ha oppdaget flere områder eller poster som kan reduseres eller kuttes helt i forbruket ditt. Disse pengene kan gå med på å betale ned gjeld, og til sparing.
Andre tiltak å vurdere
I tillegg til å sette opp et budsjett og vurdere ulike sparetiltak, er det andre ting du kan gjøre for å bedre din økonomiske situasjon her og nå:
- Kommunisere med eventuelle kreditorer
- Vurdere refinansiering
- Be om økonomisk veiledning
Snakk med kreditor
Når du har fått satt opp et budsjett bør du ha et klarere inntrykk månedlige inntekter og utgifter. Neste steg kan være å forhandle med eventuelle kreditorer. Å ta en telefon eller sende en e-post til dem du skylder penger er aldri feil. Slik kan du eventuelt få forlenget betalingsfrist eller forhandle fram en nedbetalingsplan. De fleste bedrifter vil være behjelpelige med dette så langt det lar seg gjøre.
Vurder refinansiering
Om du har mulighet til det, kan du også undersøke muligheten for refinansiering av dyr gjeld. Ved refinansiering samler du eventuell forbruksgjeld som kredittkort og smålån inn under et større forbrukslån. Dette kan friskmelde økonomien din og vil ofte gi deg bedre betingelser og reduserte utgifter til gebyrer og renter.
Du vil oppleve at dette bidrar til økt økonomisk romslighet som du kan benytte til å komme ovenpå økonomisk. Ved å ta opp et forbrukslån for å refinansiere gjeld vil du ofte få muligheten til å velge en nedbetalingstid på inntil 15 år.
Et godt tips hvis du vurderer refinansiering er å søke lån hos flere. Slik øker du sjansen for positivt svar, og du kan sammenligne tilbudene for å sikre at du får de beste mulige vilkårene på lånet.
Be om økonomisk veiledning
Ofte kan det være fint å be om hjelp til å styre egen økonomi. Det finnes flere økonomiske rådgivere eller kredittrådgivere som kan hjelpe deg. NAV har også en egen gjeldsavdeling som hjelper deg som har havnet i en økonomisk vanskelig situasjon. Der får du hjelp til å håndtere betalingsproblemene dine, med fokus på at du skal evne å bygge opp en god økonomi i fremtiden.
Langsiktige mål for varig økonomisk stabilitet
Det er altså gode muligheter for deg med betalingsproblemer til å få hjelp med å bringe økonomien på rett kjøl igjen. Dette krever dog at endringene du gjør for å rydde opp må være langsiktige. Derfor er det viktig at målene dine er realistiske og overkommelige, slik at du ikke havner i vanskelige situasjoner på nytt.
Tips: Se også spar penger med refinansiering her.
Oppsummering
- Sett opp et budsjett med inntekter, utgifter og gjeldsforpliktelser
- Prioriter utgifter og oppdag poster du kan spare penger på
- Snakk med kreditor om eventuelle løsninger
- Vurder refinansiering av dyre smålån og kredittkort
- Lag deg langsiktige mål du kan stå inne for